Látványos képekkel szeretnéd feldobni a blogod vagy a weboldalad, de fogalmad sincs, honnan keríts olyanokat, amelyek jogszerűen használhatóak, és még fizetni sem kell értük? Következzen most 10 olyan fotós oldal, ahonnan ingyenesen és jogtisztán használható képekből válogathatsz.

Pixabay

Az ingyenes fotós oldalak egyik legismertebb és legnépszerűbb képviselője. Szép nagy gyűjtemény, ahol nem csak fotók, de montázsok, vektorgrafikák, illusztrációk stb. is fellelhetők. A fotók között egyáltalán nem ritka a kifejezetten szép, igényes felvétel. A Pixabay keresője is kifejezetten intelligens, például két szóból álló kifejezésekre is releváns találatokat ad. Érdemes regisztrálni, mert sokkal egyszerűbben tölthetjük le a kiszemelt képeket.

Google képkereső

A jó öreg Google-nek is van egy funkciója, ami kifejezetten képek keresésére használható. Persze nem ennyire egyszerű a dolog, hiszen az interneten található képek döntő többsége jogvédett. Éppen ezért állítsuk be a Google képkeresőjében az “Eszközök” menüpont “Felhasználási jogok” almenüjében az “Újrafelhasználható” kategóriát:

Ezután már csak az ingyenesen használható, jogtiszta képek szűrt listájából válogathatunk. A Google-el ingyenes képeket keresni nagyon praktikus, mert – akár több keresőkifejezésből álló – konkrét témákra hatékonyan kereshetünk. Viszont – főleg olyan témák esetén, amelyek kevésbé népszerűek – a jogtiszta képek szűrt listája kiábrándítóan rövid lehet.

Flickr

Az egyik legnagyobb képmegosztó oldal – ebből következően nem személytelen stockfotó(szerű) gyűjtemény, hanem amatőr és profi(bb) fotósok képmegosztásra (is) szolgáló közösségi oldala. Itt is beállíthatjuk, hogy csak az ingyenes, szabadon felhasználható képeket mutassa a rendszer. Ehhez a bal felső sarokban, az “Any license” menüpontot állítsuk “All creative commons”-ra:

Pexels

Egy újabb profi ingyenkép-oldal: nagyon változatos kategóriákban, kiváló minőségben találhatunk itt képeket.

StockPic

Annak ellenére, hogy megtévesztésig hasonlít egy fizetős stockfotóoldalra, nem az. Hiába sugallja ezt az oldal neve, vagy az, hogy a fotók vízjelezve vannak, ne ijedjünk meg: a képek szabadon letölthetők és felhasználhatók. Az egyetlen megkötés, hogy más képgyűjtő oldalakra ne tegyük fel az itt szerzett fotókat.

Unsplash

Hatalmas méretű gyűjtemény számtalan gyönyörű fotóval. Az Unsplash a Pixabayhez hasonlítható, csak még annál is igényesebb fotókkal, és egy kicsit talán “hipszteresebb” stílusban. A keresője viszont nem túl kifinomult, a “beautiful girl”-re keresve például megkapjuk az összes “beautiful” és az összes “girl” címkével ellátott fotót is.

StockSnap.io

Rengeteg szuper kép stockfotó-minőségben. A hasonló oldalaknál megszokott módon, ha rákeresünk valamire, válogat fizetős képekből is, ezeket a találati lista elejére teszi. Sajnos a keresője ennek az oldalnak sem egy IQ-bajnok, kettős kifejezésnél például nem képes a közös halmazt listázni, mindkét kifejezés összes találatát megkapjuk. (Megjegyezzük, hogy stocksnap.com URL-lel is fut egy oldal. Ez több ingyenes képgyűjtemény összefoglaló oldalaként lehetővé teszi, hogy egyszerre keressünk ezek adatbázisaiban.)

FoodiesFeed

Kakukktojás, mert, ahogy a neve alapján sejthető, kizárólag kajafotókat találunk itt. Ebben a kategóriában azonban gyakorlatilag nincs olyan témakör, amihez ne lenne fotó. Ha tehát élelmiszer, étel kategóriában keresünk, ne is menjünk máshová. Viszont egy fontos figyelmeztetés idekívánkozik: ha csak lehet, üres gyomorral ne használjuk ezt az oldalt!

Freeimages

Rengeteg kép, kiváló minőségben – és ami a fő, a keresője összetett kifejezéseknél is kiválóan működik. Regisztrálni érdemes, sőt, szükséges, hogy az ingyenes fotókat letölthessük.

Vitorlás tanfolyam valahol a tengeren

Gratisography

Az oldal specialitása, hogy a komoly mennyiségű, színvonalas kép között sok kifejezetten vicces akad. Ha tehát valami könnyed, vicces, humoros fotót vadászunk, ez az oldal legyen az első!